Μαθαίνω για την κατάθλιψη

     Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας. Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη πάθηση, καθώς μπορεί να έχει σύνθετη βάση βιολογική ή κοινωνική. Όλο και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων ,κυρίως νέων, που βιώνουν τέτοιου είδους συναισθήματα. Σε κάθε περίπτωση και επειδή μπορεί να επιβαρύνει καταλυτικά τη ζωή των ασθενών επιβάλλεται να γνωρίζουν τα συμπτώματα και κατ? επέκταση τους τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ασθένειας.

       Η κατάθλιψη διακρίνεται σε δύο μορφές, την ήπια και την κλινική. Αρχικά η ήπια κατάθλιψη αποτελεί πρόκληση για του ειδικούς, καθώς τα συμπτώματα της μοιάζουν σχεδόν με τις φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις στη καθημερινότητα. Καλό θα ήταν λοιπόν, να διαγνωστεί άμεσα ώστε το άτομο να μην οδηγηθεί σε κλινική κατάθλιψη. Μείζων ή κλινική κατάθλιψη είναι η ασθένεια στην οποία η διάγνωση γίνεται από γιατρό ή ψυχολόγο. Διαφέρει από την κοινή κατάθλιψη και αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επηρεάζει το 10-18% του πληθυσμού. Κάποια από τα κυριότερα συμπτώματα είναι συναισθήματα απελπισίας ,φόβου και ανημπορίας, προβλήματα ύπνου και εφιάλτες ,κόπωση και εξάντληση καθώς και κανένα ενδιαφέρον για κοινωνικές καταστάσεις. Σε ακραίες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να παρουσιάσει τάσεις αυτοκτονίας. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο οι πάσχοντες να γνωρίζουν κάποιους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης.

        Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μέθοδοι αντιμετώπισης της ήπιας κατάθλιψης προκειμένου να μην εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Πρώτον, η έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία είναι αποτελεσματική. Αυξάνεται η σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου, που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης , βοηθώντας το άτομο να παραμένει ήρεμο και συγκεντρωμένο. Επιπλέον βοηθά και στην αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Δεύτερον, καλό θα ήταν το άτομο να αποφεύγει τις οθόνες πριν πάει για ύπνο. Το ξενύχτι μπροστά από την τηλεόραση ή την οθόνη ενός κινητού ίσως αναστατώσει το άτομο και το έντονο φως αυτών αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο το άτομο να καταναλώνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Σύμφωνα με αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ?American journal of clinical nutrition? μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λακτόζη σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Τέλος, αν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο αυτής της ασθένειας πρέπει να συμβουλευθεί έναν ειδικό για την απαραίτητη θεραπεία.

       Η κατάθλιψη, εν κατακλείδι, επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη ,φυλή και εκπαιδευτικό επίπεδο παγκοσμίως. Είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές της σύγχρονης κοινωνίας με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Σοφό θα ήταν λοιπόν, να θεωρήσουμε τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ως πραγματικούς ασθενείς και να τα παροτρύνουμε να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση και την θεραπεία της ασθένειας αυτής.

Διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης:-el.wikipedia-www.onmed.gr-www.hygeia.gr-www.iatropedia.gr

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Τσαπλέ Αναστασία και Τσαχτσίρα Στέλλα, Α2