You are currently viewing Το πρόγραμμά μας, «Let?s Talk about European Cultures»

Το πρόγραμμά μας, «Let?s Talk about European Cultures»

Το πρόγραμμά μας, «Let?s Talk about European Cultures» το οποίο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-22 με 8 μαθητές της Α λυκείου στο 1Ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας  και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Βασιλική Παπαϊωάννου, κλ. ΠΕ06 και τον κ. Δημήτρη Γιακοβή, κλ. ΠΕ86 έφερε μαθητές 15-16 χρόνων, από 4 διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Τσεχία. Ελλάδα και Αυστρία) σε επαφή μέσω του twinspace. Προώθησε την ανάπτυξη δεξιοτήτων γραπτού και προφορικού λόγου στην αγγλική γλώσσα, συνεργατικότητας και  βοήθησε τους μαθητές μας να καταλάβουν λίγο καλύτερα τι είναι Ευρώπη. Έδωσε ώθηση στη δημιουργικότητα και της κριτική τους σκέψη μέσα από διακρατικές συνεργασίες και τους βοήθησε να αποκτήσουν κοινωνικές και ηγετικές δεξιότητες.

Η συνεργασία μας περιλάμβανε ανταλλαγή απόψεων μέσω του twinspace και μέσω γνωστών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ζωντανή επικοινωνία των μαθητών (μέσω zoom, webex και Microsoft Teams). Επίσης, οι μαθητές όλων των χωρών δημιούργησαν προβολές βίντεο σχετικά με τον εαυτό τους και posters ή ppt παρουσιάσεις για το σχολείο και την περιοχή τους, προκειμένου να παρουσιάσουν στα συνεργαζόμενα σχολεία το περιβάλλον όπου ζουν, τους χώρους ευρείας επισκεψιμότητας, την κουλτούρα και το στυλ ζωής της πόλης τους  κάθε περιοχής. Επίσης, οι μαθητές συνεργάστηκαν ομαδικά σε διακρατικές ομάδες για υλοποίηση δραστηριοτήτων κάθε μήνα. Μεγάλη επιτυχία θεωρήθηκε το advent calendar που δημιουργήθηκε 24 μέρες πριν τα Χριστούγεννα από 6 στοιχεία τα οποία  δημιούργησε η κάθε χώρα σχετικά με τα τοπικά ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, αλλά και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

https://calendar.myadvent.net/?id=6660d6a578f3c2afecaeb07ad5cdf43b

Υλοποιήθηκαν καθοδηγούμενες συναντήσεις ασύγχρονες (forum) και σύγχρονες (chat, zoom και Microsoft Teams) προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να κάνουν νέες φιλίες. Δημιουργούνταν διαφορετικές, μικρές εθνικές αλλά και διεθνείς ομάδες συνεργασίας κάθε φορά για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κάθε μήνα. Στις δραστηριότητες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (δημιουργία συνεργατικού χάρτη και οργάνωση ταξιδιού στην Ευρώπη) τέθηκαν κριτήρια με βάση τα οποία η επιτροπή των εκπαιδευτικών επέλεξε το καλύτερο τελικό προϊόν.

Δύο από τα σχολεία (Γαλλία και Αυστρία) κατάφεραν μέσα σε συνθήκες covid να σχεδιάσουν δραστηριότητες και να τις υλοποιήσουν διά ζώσης στη Γαλλία, το Μάιο 2022.  Το γεγονός έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία των μαθητών σε όλη τη διάρκεια του έργου και τα ενθουσίασε σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Όλες οι δραστηριότητες ήταν καθοδηγούμενες, κυρίως ομαδικές και περιελάμβαναν ανάρτηση στο twinspace ενός τελικού προϊόντος με χρήση συνεργατικών εργαλείων ΤΠΕ. Χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη γκάμα δωρεάν εργαλείων και οι μαθητές έμαθαν να φτιάχνουν posters, συννεφόλεξα, βίντεο, συνεργατικές παρουσιάσεις, e-books, συνεργατικούς χάρτες και padlet. Τέλος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πρότζεκτ στην τάξη τους (Α Λυκείου).

Δραστηριοποιήθηκαν όλοι οι μαθητές, παρά το φόρτο εργασίας στο Λύκειο,  έμαθαν να συνεργάζονται, βελτιώθηκαν στη χρήση εργαλείων και λογισμικού ITC, αλλά και στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, ενώ έμαθαν αρκετά για τις συνθήκες ζωής των συνεργατών μας και την κουλτούρα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Καλλιέργησαν την κριτική τους ικανότητα, τη δημιουργικότητά τους και ενημερώθηκαν καλύτερα για το σχολείο τους αλλά και τον τόπο τους και την πολιτιστική αξία του κατασκευάζοντας αξιόλογα βίντεο. Έμαθαν να συνεργάζονται ασύγχρονα και σύγχρονα για ένα κοινό σκοπό και επικοινώνησαν ουσιαστικά με Ευρωπαίους συμμαθητές τους προβάλλοντας τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Με το που ξέσπασε ο πόλεμος Ουκρανίας ? Ρωσίας (Μάρτιος 2022) υπήρξαμε ευέλικτοι, και ανιχνεύοντας την ανησυχία των μαθητών μας μετακινηθήκαμε ελάχιστα από τον αρχικό μας σχεδιασμό και σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δραστηριότητες που τους επέτρεψαν την έκφραση μέσα από το γραπτό λόγο και οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

https://viewer.joomag.com/moving-away-moving-away-march-april-activity/0051499001653841195?short&

Οι μαθητές που συμμετείχαν από την Α Λυκείου είναι οι εξής:

Δ.Τ, Η.Τ, Α.Τ, Κ.Σ, Φ.Κ., Γ.Π, Α.Α, Η.Γ

Τους ευχαριστούμε πολύ!!