2ος Διαγωνισμός Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις της ΕΕΦ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ με το νέο έτος ΕΩΣ 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 24:00.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας
ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Όλες οι ομάδες του διαγωνισμού, μαθητές και εισηγητές, παραλαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και σε περίπτωση βράβευσης τους, την αντίστοιχη βεβαίωση για το βιογραφικό τους σημείωμα και οιαδήποτε χρήση.

Σχετικά άρθρα για τον Διαγωνισμό 

Ανακοινωση: https://www.eef.gr/articles/diastimikes-eikones-kai-kallitexnikes-ekfraseis-

Βραβεύσεις 1ου  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις: https://www.eef.gr/articles/1os-panellinios-diagwnismos-diastimikes-eikones-kai-kallitexnikes-ekfraseis

2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις

Για την περίοδο 2021 το θέμα του φεστιβάλ που προτείνεται είναι ο πίνακας του Van Gogh ” Έναστρη Νύχτα΄΄. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπει ο πίνακας, ένα μήνυμα που το έχουμε όλοι ανάγκη στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα. «Ακόμα και μέσα στο σκοτάδι μπορείς να δεις το φως».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

«Το να κοιτάζω τα αστέρια με κάνει πάντα να ονειρεύομαι» Van Gogh.

H «Έναστρη Νύχτα», είναι μια ελαιογραφία σε καμβά του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Φιλοτεχνήθηκε τον Ιούνιο του 1889 και απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς όπου νοσηλευόταν?.

Οι ερευνητές, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αφροδίτη ήταν πράγματι ορατή την αυγή, στην Προβηγκία, την άνοιξη του 1889 όπου την εποχή εκείνη ήταν κοντά στο φωτεινότερο δυνατό της. Έτσι, το πιο λαμπρό «αστέρι» στον πίνακα, στην δεξιά πλευρά του θεατή από το κυπαρίσσι, είναι στην πραγματικότητα η Αφροδίτη.

Ο Γαλιλαίος, και η ηλιοκεντρική θεώρηση του κόσμου, ενέπνευσε όχι μόνο τους ζωγράφους της εποχής του αλλά και τους μετέπειτα. Στα σύννεφα υπάρχουν άστρα σε διατάξεις τέτοιες, που θυμίζουν πλανήτες ή αστρικά συστήματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ενεργοποιείται με την επιστροφή των μαθητών Δευτεροβάθμιας στα σχολεία τον Ιανουάριο 2021. Ο χώρος διεξαγωγής, η ημερομηνία αποστολής περιλήψεων και ο τρόπος συμμετοχής αναφέρονται παρακάτω.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία ?Πολύμνια?, με διοικητικό υπεύθυνο τον σκηνοθέτη Κωστή Παπαϊωάννου, στα πλαίσια των δράσεων Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη πολιτισμική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των νέων, διοργανώνουν το “2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης”.

Σκοπός του διαγωνισμού:

Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση, θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης, της φιλοσοφίας κι επομένως και της ηθικής. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός «Διαστημικές εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις».

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός θα έχει διαφορετική θεματολογία εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης σχετιζόμενο με ένα κεφάλαιο της Επιστήμης.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά ώστε ο διαγωνισμός να μπορεί να διεξαχθεί και διαδικτυακά.

Τα έργα μπορεί να είναι ατομικά ή και ομαδικά. Μπορούν επίσης, να προκύψουν από συνεργασία μαθητών διαφορετικών τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης ή ακόμη και από τη συνεργασία σχολείων της ίδιας περιφέρειας.

Κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται από μία περίληψη 300 λέξεων για την ατομική και 500 λέξεων για την ομαδική, όπου θα αναπτύσσονται το σκεπτικό, τα κίνητρα και τα συναισθήματα που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου. Η παρουσίαση μπορεί να περιέχει και θεατρικά δρώμενα, μουσική, κείμενα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την αναπαράσταση του σκεπτικού που οδήγησε στη δημιουργία του έργου.

Η κάθε συμμετοχή θα αποτελείται από ένα βίντεο ή παρουσίαση μέγιστης διάρκειάς 10 λεπτών και θα διαρθρώνεται σε τρία στάδια.

1? Στάδιο: εισαγωγή στην ιδέα και την έμπνευση.

2? Στάδιο: το κύριο θέμα και η ανάλυση ή παρουσίαση του έργου.

3? Στάδιο: Επίλογος και αποφώνηση συμμετεχόντων και εισηγητών.

Σημείωση: Σχετικά με τα έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Πηλού, Κατασκευή Μακέτας και Collage οι συμμετοχές μπορούν είτε να καταγράψουν τα στάδια δημιουργίας του έργου τους ή να επενδύσουν με μουσική, λόγο/ποίηση, τραγούδι κ.λ.π. συνδυάζοντας και άλλα πεδία της τέχνης.

Οι συμμετοχές των Σχολείων μπορούν να προέρχονται από όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως:

-Ζωγραφική

-Γλυπτική

-Πηλός

-Κατασκευή Μακέτας

-Θέατρο σκιών

-Κουκλοθέατρο

-Θεατρικό δρώμενο-παράσταση

-Χορός

-Μουσική

-Ποίηση

-Σενάριο

-Video clips

-Animation

-3D printing

-Collage

-Ολογράμματα

-Java applets, κ.λ.π.

Σκοπός του θεσμού του Φεστιβάλ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ:

Σε κάθε ετήσιο Διαγωνισμό ως θέματα του Φεστιβάλ, θα ορίζονται συναφή θέματα από την επιστήμη (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία), την ιστορία και την τέχνη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και εισηγητές θα δίδεται βεβαίωση συμμετοχής ή βράβευσης καθώς και αναμνηστική «πλακέτα». Σε περίπτωση βράβευσης τους, θα δίδεται η αντίστοιχη βεβαίωση για το βιογραφικό τους σημείωμα και οιαδήποτε χρήση.

Σε ειδικές ημερίδες, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εικαστικής έκφρασης, θα γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων έργων (με απονομή βραβείων) στις Πρωτεύουσες των Γεωγραφικών Περιφερειών (πιθανότητα να διεξαχθεί διαδικτυακά). Οι συμμετοχές ανά χρονιά και ανά κατηγορία θα καταχωρούνται σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Τα έργα που θα προκριθούν ανά πόλη, θα παρουσιασθούν σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ. Αφήνεται ανοικτή η προοπτική για διεθνή εμβέλεια.

Δηλώσεις συμμετοχής με περίληψη έως 23 Φεβρουαρίου 2021. (πιθανότητα αλλαγής λόγω σχετικών διατάξεων COVID-19)

Καταληκτική ημ/νία υποβολής εργασιών 6 Μαρτίου 2021. (πιθανότητα αλλαγής λόγω σχετικών διατάξεων COVID-19)

Διαγωνισμός και Βραβεύσεις Σάββατο 14 Μαρτίου 2021. (πιθανότητα αλλαγής λόγω σχετικών διατάξεων COVID-19)

Συνεργαζόμενοι φορείς: ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ελληνογερμανική Αγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα γραφεία της Ε.Ε.Φ.:

τηλ.: 2103635701 – 2103610690 / Ώρες επικοινωνίας: 10:00 ? 19:00 καθημερινές.

Γραμματειακή υποστήριξη: Δήμητρα Ζωγοπούλου

Οργανωτική Επιτροπή: Μάτα Αναστασοπούλου ? κιν: 6906695823,

Ειρήνη Μαστοροπούλου ? κιν: 6942588704 Ώρες επικοινωνίας: 17:00 ? 21:00 καθημερινές.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: eef.epistimitexni@gmail.com

Συντονισμός δράσης: Δημητροπούλου Βάσω

Υπεύθυνοι δράσης: Αντιπρόεδρος ΕΕΦ κος Φιλντίσης Παναγιώτης & κος Κώστας Παπαϊωάννου.