Παρακάτω υπάρχει η λίστα με τους προτεινόμενους ομίλους του σχολείου μας. Πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να επιλέξετε τον όμιλο ή τους ομίλους που σας ενδιαφέρουν.

https://forms.gle/eTzn9V2ucYVzoMar8

Περιγραφή ομίλων

Καρανίκος Στέλιος ΠΕ04.01, Όμιλος: Φυσικές Επιστήμες              

Τίτλος: Σύγχρονη Φυσική : Από τον Einstein στον Hawking, από τον Elon Musk στο Tik-Tok.

Περιδιάβαση στον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και των επιταχυντών του CERN. Συζητούμε για την αντιύλη, την υπεραγωγιμότητα και τα Laser. Μελετούμε τη σχέση της αστρικής εξέλιξης με τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη Διαστημική Τεχνολογία. Το μέλλον της ενέργειας : Θερμοπυρηνική Σύντηξη, Υδρογόνο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  


Τζαμτζή Θεοφανία ΠΕ02, Όμιλος: Ιστορία – Κινηματογράφος

Τίτλος: Κινηματογράφος Και Ιστορία: Μελέτη Ταινιών με θέμα την αποτύπωση Ιστορικών γεγονότων.

Η βιογραφία Ιστορικών Προσωπικοτήτων. Παρατήρηση και εντοπισμός διαφορών αναμεσά στην τέχνη και στην επιστήμη της Ιστορίας και καταγραφή στερεοτυπικών αντιλήψεων που ενσωματώνονται στον κινηματογράφο               


Μίχης Αναστάσιος (ΠΕ11), Ξενοπούλου Παρασκευή (ΠΕ11), Όμιλος: Παράδοση – Πολιτισμός

Τίτλος: ΧΟΡΕΨΕΤΕ, ΧΟΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΝΑ ΧΑΡΕΙΤΕ     

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η διάδοση των παραδοσιακών και λαϊκών χορών καθώς και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, των εθίμων και δρώμενων. Μετά την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων οι μαθητές/τριες θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες από ένα ρεπερτόριο παραδοσιακών χορών που θα καλύπτει ένα σημαντικό αριθμό περιοχών της Ελλάδας, καθώς και λαϊκών χορών όπως: ζεϊμπέκικο, χασάπικο, χασαποσέρβικο και συρτάκι.              


Μπέλτσιου Μαρία ΠΕ04.02, Όμιλος: Χημεία και καθημερινή ζωή

Τίτλος: Η Χημεία της ζωής μας – Χημικά στοιχεία και καθημερινή ζωή – Χημικά στοιχεία με ιδιαίτερο βιολογικό ενδιαφέρον      

Στο πλαίσιο  του ομίλου Χημείας οι μαθητές θα κατανοήσουν και θα διερευνήσουν  τη    σημασία των χημικών στοιχείων για τον άνθρωπο. Θα συνδέουν την θεωρητική γνώση του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων με απτά και καθημερινά γεγονότα.

Καρύτσα Αντιγόνη ΠΕ02. Όμιλος: Πολιτισμός –Τέχνη

Τίτλος: Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ζωγραφικής –Ψηφιδωτού

Στον όμιλο δίνεται η δυνατότητα της έκφρασης και της δημιουργίας χωρίς να απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή δεξιότητα. Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία και τη φαντασία τους.    


Νασιάρα Ευανθία ΠΕ02, Όμιλος: Ρητορικής

Τίτλος: Μαθητές – Αγορητές

Στόχος του ομίλου, είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών στη ρητορική τέχνη μέσω των τεσσάρων ρητορικών αγωνισμάτων: εκφραστικής ανάγνωσης, διττών λόγων (debate), αυθορμήτου και προτρεπτικού λογού. Πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες προπονήσεις και σεμινάρια ρητορικής που έχουν ως σκοπό να καλλιεργήσουν την ευγλωττία και την κριτική σκέψη καθώς και την ικανότητα του “διαλέγεσθε” με επιχειρήματα.      


Γιακοβής Δημήτρης ΠΕ86, Όμιλος: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Τίτλος: Βασικές αρχές προγραμματισμού σε ΓΛΩΣΣΑ και Python             

O Όμιλος θα κάνει ένα ταξίδι στη Γλώσσα Προγραμματισμού Python. Οι μαθητές του ομίλου, θα μάθουν να σκέφτονται αλγοριθμικά και στη συνέχεια μαθαίνοντας τις βασικές εντολές της Γλώσσας θα κατασκευάσουν απλά, αλλά και σύνθετα προγράμματα.    


Καλύβα Γεωργία ΠΕ02, Όμιλος: Ιστορία- Πολιτισμός,

Τίτλος: Ιστορικοί περίπατοι στην πόλη της Λάρισας

Οι μαθητές θα γίνουν περιηγητές στις γειτονιές τους (και γύρω από το σχολείο). Θα φωτογραφίσουν ονόματα οδών -πλατειών και θα ανασυνθέσουν την ιστορία τους. Επίσης, θα αναζητήσουν τα ιστορικά μνημεία της πόλης και θα δημιουργήσουν έναν τουριστικό οδηγό.             


Δημηρά Αναστασία ΠΕ06, Όμιλος: Ξένες Γλώσσες

Τίτλος: Μετάφραση και αυτόματη μετάφραση

Οι μαθητές/μαθήτριες θα αξιοποιήσουν τις γνώσεις αγγλικών που κατέχουν και θα τις χρησιμοποιήσουν στη δίγλωσση μετάφραση. Θα επεξεργαστούν κείμενα διαφορετικών ειδών (πχ. λογοτεχνικά, οδηγίες χρήσης, άρθρα εφημερίδων κ.ά) ώστε τα κείμενα που θα παραχθούν να είναι κατανοητά και να μεταφέρουν το σωστό μήνυμα. Σε αντιπαραβολή θα δουλέψουν και με την αυτόματη μετάφραση που πραγματοποιείται διαδικτυακά (π.χ. μέσω Google) και θα επεξεργάζονται τα λάθη που προκύπτουν από αυτήν. Οι μαθητές/μαθήτριες θα αποκτήσουν ευελιξία στην επεξεργασία και μετάφραση κειμένων. Θα δοκιμάσουν διάφορα είδη μετάφρασης (π.χ. τεχνική μετάφραση, λογοτεχνική μετάφραση κλπ) και θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το λεξικό (έντυπο ή ψηφιακό) και να επιλέγουν τις κατάλληλες έννοιες των λέξεων και του λόγου με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να αποδίδουν κάθε φορά ένα κατανοητό και ευανάγνωστο κείμενο. Επίσης, θα μάθουν να ερμηνεύουν τα λάθη της αυτόματης μετάφρασης και θα κατανοήσουν το επάγγελμα του μεταφραστή.         


Παπαθεοδώρου Λουκία (ΠΕ06), Όμιλος: Κινηματογράφος – Πολιτισμός και Τέχνη          

Τίτλος: Η ιστορία του κινηματογράφου και ο ρόλος του στον σύγχρονο κόσμο 

Μέσα από την προβολή εγκεκριμένων κινηματογραφικών ταινιών  οι μαθητές/μαθήτριες θα γνωρίσουν την ιστορία της 7ης τέχνης και τα κινηματογραφικά είδη.  Θα μάθουν επίσης  να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές», να αποκωδικοποιούν και να αναλύουν κριτικά τις πληροφορίες που μεταφέρονται μέσα από τις προβαλλόμενες ταινίες. Τέλος, οι μαθητές/μαθήτριες θα γνωρίσουν τη γλώσσα του κινηματογράφου και τη διαδικασία παραγωγής ταινιών και θα μπορέσουν  να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τη δημιουργία και παραγωγή του  δικού τους ψηφιακού υλικού (ολιγόλεπτης ταινίας).           


Καραλοπούλου Αθηνά ΠΕ02, Όμιλος: Ιστορία – Ισότητα των Φύλων

Τίτλος: Μιλώντας για τις “σιωπές” της Ιστορίας: Η γυναικεία παρουσία στην ιστορική ροή

Γνωρίζουμε ποια ήταν η Αμέλια Έρχαρτ; Η Υπατία η Αλεξανδρινή; Ποια υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Νόμπελ; Γιατί συχνά απουσιάζουν οι γυναίκες από την ιστορική διήγηση και οι πληροφορίες για τη δράση τους αποσιωπώνται; Μέσα από την έρευνα και τη δημιουργία οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου ερευνούν ένα ενδιαφέρον υλικό και τελικά δημιουργούν αφίσες, βίντεο και θεατρικά δρώμενα με αφόρμηση τις “σιωπές” της Ιστορίας.            


Κοντογιάννη Ιωάννα ΠΕ02, Όμιλος: Όμιλος κατά του Σχολικού εκφοβισμού

Τίτλος: ΕΦηΒΙΑ: Υπάρχουν λύσεις, αν μιλήσεις!!!

Φάκελος bullying: Μοιάζει με Άγρια Δύση ο κόσμος των εφήβων   «Μόλις προχθές τον χτύπησαν. Γύρισε μελανιασμένος στο σπίτι. Και τον απείλησαν πως αν πει κάτι στη διευθύντρια, θα του κάνουν κακό. «Θα σε μαχαιρώσουμε», «θα σε σκοτώσουμε»…».  […] Ξυλοδαρμοί μεταξύ παιδιών, απειλές, λεκτική και ψυχολογική βία, δημόσιος εξευτελισμός μέσω των social media είναι περιστατικά που βλέπουν όλο και συχνότερα τη δημοσιότητα.   Πηγή: https://www.in.gr/2022/09/02/greece/fakelos-bullying-moiazei-agria-dysi-o-kosmos-ton-efivon/  Πολλά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που προκύπτουν…  Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη βίαιη συμπεριφορά;  Ποιες οι μορφές της; Γιατί οι έφηβοι είναι τόσο ευάλωτοι; Πώς αισθάνεται το θύμα; Πως αισθάνεται ο θύτης; Ποιος/Τι φταίει; Πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια; Από ποιον;  Ο καθένας από εμάς τι μπορεί να κάνει;  Στα ερωτήματα αυτά στοχεύει να δώσει απαντήσεις ο όμιλός μας.    


Δημουλά Δέσποινα ΠΕ86, Όμιλος: Λογοτεχνίας, Τέχνης Και Πληροφορικής

Τίτλος: Δημιουργική γραφή, παραστατικές τέχνες, Τεχνητή Νοημοσύνη             

Οι μαθητές με χρήση της δημιουργικής γραφής αναπτύσσουν τις παραστατικές τέχνες και ψηφιακές δεξιότητες                


Σακκάς Ευάγγελος ΠΕ02, Όμιλος: Ιστορία, Αρχαιογνωσία, Αρχαιογλωσσία

Τίτλος: Ερευνώντας πηγές της αρχαίας θεσσαλικής ιστορίας

Ο σκοπός του ομίλου είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες σε αυτόν με τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουν οι ιστορικοί για την επιστημονική κατανόηση της αρχαιότητας. Με αυτό το σκεπτικό οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη χρήση των εργαλείων αυτών ερευνώντας τεκμήρια (νομίσματα, αρχαιολογικά κατάλοιπα, κείμενα επιγραφικά και γραμματειακά) που αφορούν την περιοχή της αρχαίας Θεσσαλίας και δοκιμάζοντας να συνθέσουν μια ενδεικτική ανθολογία των πηγών αυτών.   


Ψύρρα Χρύσα ΠΕ01, Όμιλος: Εργαστήρι Ψυχολογίας & Φωτογραφίας              

Τίτλος: Η συνταγή της ευτυχίας με ΦΩΤΟ-γραφική ματιά + CΙΝΕ-δρίες

Οι μαθητές/τριες μας – παρέα σε ΚΥΚΛΟ – επικοινωνώντας σκέψεις και συναισθήματα, που αφορούν στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή, ενδυναμώνουν κ΄ αξιοποιούν τον καλύτερό τους εαυτό με αρωγό την τέχνη της φωτογραφίας κ΄ την 7η τέχνη, καταλήγοντας στη συνταγή της ευτυχίας ως μια άκρως προσωπική υπόθεση.