You are currently viewing Σχολική γιορτή για την Ελληνική Επανάσταση

Σχολική γιορτή για την Ελληνική Επανάσταση

Με εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου  στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Λάρισας.


Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου παρουσίασαν κείμενα πρωταγωνιστών των επαναστατικών γεγονότων καθώς και αποσπάσματα από διακηρύξεις tης Επανάστασης, ανασυστήνοντας ενώπιον του κοινού το όραμα των επαναστατημένων Ελλήνων να πραγματωθούν οι πολιτικές αρχές της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και να εξασφαλιστεί η απόλαυση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από όλους τους κατοίκους του ιδρυθησόμενου ανεξάρτητου ελληνικού εθνικού κράτους.



Η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου υπό την καθοδήγηση του μαθητή της Γ΄ τάξης Έκτορα Καράτζιου-Παπαϊωάννου προετοίμασαν και  ερμήνευσαν ποιήματα των χρόνων της Επανάστασης μελοποιημένα από νεώτερους Έλληνες συνθέτες σε στίχους του Ρήγα Βελεστινλή, του  Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, ενώ ομάδα μαθητριών του σχολείου ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια και επιτέλεσε χορευτικά μοιρολόι της εποχής για το Σουλιώτη Μάρκο Μπότσαρη, επιτρέποντας τη βιωματική μέθεξη στον ενθουσιασμό και τις αγωνίες των εξεγερμένων.

Τη γιορτή, την προετοιμασία της οποίας συντόνισαν οι καθηγητές του σχολείου Ευάγγελος Σακκάς και Χαράλαμπος Σιλιτζής, πλαισίωσαν  κινηματογραφικές προβολές σχετικές με την αξία της ελευθερίας, προωθώντας τον αναστοχασμό πάνω στο δυσεκπλήρωτο αυτό ιδεώδες. Η 
τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.