You are currently viewing Ταξίδι στην Αίγινα του Αγ.Νεκταρίου

Ταξίδι στην Αίγινα του Αγ.Νεκταρίου

Μικρή, γλυκιά, μόλις μια ώρα από την Αθήνα, η Αίγινα θα σας μαγέψει. Το λιλιπούτειο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού φιλοδοξεί να σας προσφέρει μια σειρά από σπάνιες συγκινήσεις: Διακοπές έως τον Οκτώβριο και ήπιους χειμώνες. Η ενέργεια των αρχαίων ιερών και τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια. Οι ευκάλυπτοι πλάι στη θάλασσα, η Πέρδικα που θυμίζει Κυκλάδες, οι περίφημες φιστικιές με το μοναδικό φιστίκι Αιγίνης. Το σπίτι του Καζαντζάκη, όπου έγραψε την Οδύσσεια. Όλα αυτά κάνουν την Αίγινα αγαπημένη κι ακαταμάχητη για μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο που τη διάλεξε για σπίτι της. Ελάτε και θα καταλάβετε γιατί. 

Αξίζει να δείτε στην Αίγινα

Μια ρετρό βόλτα στην πόλη της Αίγινας
Έτοιμοι; Ένα σακουλάκι φιστίκια Αιγίνης στο χέρι και φύγαμε για βόλτα με το μόνιππο αμαξάκι! Στην καρδιά του Αργοσαρωνικού θα απολαύσετε εικόνες βγαλμένες από καρτ-ποστάλ: το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα, καΐκια και ψαροταβέρνες, νεοκλασικά και μνημεία από τότε που ο Κυβερνήτης Καποδίστριας έκανε την Αίγινα κυβερνητική έδρα της Ελλάδας. Πιο πέρα η μητρόπολη, και στη θάλασσα μια vintage καινοτομία: πλωτά μανάβικα! Στα σοκάκια θα βρείτε καφέ με σκιερές αυλές, γκαλερί, μαγαζιά με κεραμικά, αξεσουάρ και ρούχα. Συνεχίστε στην παλιά ψαραγορά, για να γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο.

Η ενέργεια της αρχαίας Ελλάδας, στο ναό της Αφαίας
Στο ταξίδι σας στην Αίγινα, πάνω από τον κάβο της Αγίας Μαρίνας, θα ανακαλύψετε το ιερό της Αφαίας. Το άρωμα των πεύκων δυνατό, ο αέρας ελαφρύς, η γαλήνη απέραντη. Ο ναός χρονολογείται στο 500 π.Χ. και φημίζεται ως άριστο δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Λένε πως μαζί με το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο, ορόσημο της ενεργειακής τους δύναμης. Κλείστε τα μάτια και νιώστε την αλήθεια του μύθου: Η ενέργεια όλης της αρχαίας Ελλάδας είναι εδώ.

Παλαιόχωρα: Βόλτα στην παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας
Ο πιο ιστορικός περίπατος στο νησί περνάει από την Παλαιόχωρα, το νησιώτικο Μυστρά, όπως την αποκαλούν. Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας, αθέατη από τη θάλασσα λόγω των πειρατών, ήταν σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο. Περπατήστε ανάμεσα στα 38 πέτρινα εκκλησάκια για να φτάσετε στην κορυφή, στον δίδυμο ναό του Αγίου Γεωργίου-Αγίου Δημητρίου: εδώ ήταν το κάστρο της πόλης. Την άνοιξη, η φύση ξεπερνάει τον εαυτό της: παπαρούνες, χαμομήλια, μαργαρίτες… Η Παλαιόχωρα «μοσχοβολάει ιστορία».

Οι προσκυνητές του Αγίου Νεκταρίου
Οι ορθόδοξοι προσκυνητές χρόνια τώρα έρχονται στην Αίγινα, για να επισκεφθούν τον μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Νεκταρίου που είναι θαυματουργός.

Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν το πέμπτο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς.

Η οικογένεια του ήταν πτωχή σε υλικό πλούτο αλλά πλούσια σε αρετές χριστιανικές και γι? αυτό η αγωγή του νεαρού Αναστάσιου ήταν πολύτιμο εφόδιο μέσα στη ζωή του. Από μικρός έδειχνε την ιερατική του κλίση για προσευχή.

Είχε συγχρόνως μεγάλη έφεση στα γράμματα και σαν μέλισσα συνέλεγε τόσο από τους φορείς της εγκυκλοπαιδικής γνώσεως, όσο και από τα συγγράμματα των πατέρων της εκκλησίας το νέκταρ της σοφίας και της ψυχοπνευματικής αναβαθμίσεως. Aποτέλεσε λοιπόν λαμπρή προσωπικότητα και γι? αυτό παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που σε όλη του τη ζωή τον ακολουθούσαν, πάντοτε διακρινόταν στους πνευματικούς κύκλους.

Σε ηλικία 14 ετών πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζεται σκληρά και συγχρόνως παρακολουθεί με διάκριση το σχολείο.

Στα 20 περίπου χρόνια του διορίστηκε παιδονόμος στο εκεί σχολείο του Μετόχιου Πανάγιου Τάφου. Όταν έγινε 22 ετών, υπηρέτησε διδάσκαλος στο Λίθι της Χίου.

Όλοι τον αγαπούσαν για την πραότητα και το ζήλο του να αναδείξει τους μαθητές του χρήσιμους πολίτες. Zούσε ήδη με άσκηση, προσευχή και νηστεία και μετά από 7 χρόνια έγινε δόκιμος μοναχός στη ?Νέα Μονή? της Χίου.

Ως μοναχός ονομάστηκε Λάζαρος, ενώ αργότερα (15/1/1877) που χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος, μετονομάστηκε σε Νεκτάριο. Ήδη από τότε πολλοί τον θεωρούσαν Άγιο για την πνευματικότητά του.

Ο Άγιος στην Αλεξάνδρεια

Γνωρίζεται με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Σωφρόνιο, σπουδάζει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1882-1885), χειροτονείται πρεσβύτερος (23/3/1886) και μετά τη λαμπρή ποιμαντική και διοικητική δραστηριότητα, τα φιλανθρωπικά έργα, την καθοριστική συμβολή στον εξωραϊσμό του ιερού Πατριαρχικού ναού του Αγίου Νικολάου Καΐρου και τα λοιπά κοινωφελή έργα του ? ο Πατριάρχης Σωφρόνιος τον χειροτονεί Αρχιερέα υπό τον τίτλο του Μητροπολίτου της παλαιά τότε Μητροπόλεως Πενταπόλεως (15/1/1889).

Δυστυχώς όμως παρά τη σπουδαιότατη συμβολή του στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας, την ένθερμη αγάπη του λαού στο πρόσωπο του και το θαυμασμό που προκαλούσε για την αυταπάρνηση του στον Πατριάρχη Σωφρόνιο και τους λοιπούς πνευματικούς ανθρώπους, έπεσε σύντομα θύμα συκοφαντίας από ραδιουργούς συναδέλφους του οι οποίοι έπεισαν τον Πατριάρχη ότι ο Άγιος Νεκτάριος εποφθαλμιούσε τον Πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας.

Έτσι ο Άγιος διατάχτηκε να εγκαταλείψει την Αλεξάνδρεια.

Παρά τη θλίψη του για τις συκοφαντίες και την εξορία του, παρά την οικονομική εξαχρείωση που συνάντησε τα μετέπειτα χρόνια, τις προσβολές και την περιφρόνηση κατά τον ερχομό του στην Ελλάδα και την εγκατάλειψη του από ανθρώπινη παρηγοριά, ο Άγιος αντιμετώπισε τους πειρασμούς με υπομονή, πίστη και δοξολογία προς το Θεό, ανεξικακία και πραότητα προς τους ανθρώπους.

Γίνεται απλός ιεροκήρυκας στους Νομούς Ευβοίας Φθιώτιδας και Φωκίδος, όπου κατέκτησε το ποίμνιό του.

Το 1894 γίνεται Διευθυντής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, την οποία διακόνησε αρίστως έως το 1908.

Οι μαθητές του και ο λοιπός κόσμος τον σέβεται πλέον ως Άγιο. Το ίδιο και οι Πατέρες του Αγίου Όρους μετά την εκεί επίσκεψη του το 1898.

Το 1908 έρχεται στην ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στην Αίγινα ? την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 1904 ? ως πνευματικός πατέρας των εκεί μοναζουσών.

Διακονεί την αδελφότητα με οσιακή αφοσίωση και άκρα ταπείνωση και τη διδάσκει με μοναδικό τρόπο την αγγελική πολιτεία. Συνηθίζει να συμβουλεύει τις αδελφές και τον κόσμο ?Παιδί μου να μην απελπίζεσαι! Στις μπόρες της ζωής σου να λες Κύριος στερέωμα μου και καταφυγή μου και ρύστης μου?.

Το συγγραφικό του έργο

Μεγάλο υπήρξε επίσης και το συγγραφικό του έργο, το οποίο ξεκίνησε από τη νεαρά του ηλικία. Έγραψε σπουδαιότατες θεολογικές μελέτες, δογματικά, ηθικά, κατηχητικά, διδακτικά και ποιητικά έργα. Μόνο για την Παναγία αφιέρωσε 5000 στίχους στην ποιητική του συλλογή ?Θεοτοκάριον?.

Κοιμήθηκε στο Αρεταίειον Νοσοκομείο Αθηνών βαριά ασθενής ως άπορος, αλλά με γαλήνια συνείδηση και πλούτο θείων χαρισμάτων.

Αμέσως φάνηκαν τα σημεία της Αγιότητος του, αφού το δωμάτιο ευωδίασε και άρχισε το ιερό του σκήνωμα να μυροβλύζει και να θαυματουργεί.

Το ιερό του σκήνωμα έμεινε επίσης άφθαρτο για 30 χρόνια. Αργότερα διαλύθηκε, κατά παραχώρηση του θεού, μετά από παράκληση του ίδιου του Αγίου για να δοθούν τεμάχια σε όλο τον κόσμο, επειδή και εν ζωή εξάλλου η αγκαλιά του πάντοτε ήταν τοσο πλατιά, που όντως χωρούσε όλο τον κόσμο.

Στις 20 Απριλίου του 1961 έγινε η επίσημη Αγιοποίηση του, αφού ούτως ή άλλως ο λαός τον τιμούσε ήδη ως μεγάλο Άγιο.

Συνεχώς θαυματουργεί, θεραπεύει και διακονεί ποικιλοτρόπως τη στρατευόμενη Εκκλησία. Ιδιαίτερα συμπαρίσταται στους καρκινοπαθείς και στους οχλούμενους υπό πνευμάτων ακαθάρτων.

Χτίζονται αναρίθμητοι ναοί και βαπτίζονται συνεχώς παιδιά στο όνομά του. Η μνήμη του τέλος τιμάται την 3η Σεπτεμβρίου (ανάμνηση ανακομιδής των Αγίων Λειψάνων του) και ιδιαιτέρως την 9η Νοεμβρίου (ανάμνηση της κοιμήσεώς του).

Τα ιερά του λείψανα βρίσκονται στην ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, η οποία είναι παγκόσμιο πλέον προσκύνημα.

Ταξίδι στην Πέρδικα
Ένα σύντομο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο από το Καλαμάκι και… φτάσατε στην Πέρδικα -το λιμανάκι της Αίγινας που θυμίζει Κυκλάδες, κι όμως βρίσκεται στη μέση του Αργοσαρωνικού! Ασβεστωμένα σπίτια με αυλές, σκαλιά πνιγμένα στα λουλούδια, ψαροταβέρνες πάνω στη θάλασσα και το νησάκι Μονή, μόλις 10 λεπτά με βάρκα από εδώ! Βουτήξτε στα πράσινα νερά του όρμου της Μονής και αν σταθείτε τυχεροί, θα συναντήσετε τους μόνιμους κατοίκους της: αγριοκούνελα ή παγώνια.

Εικόνες από την Αίγινα

Ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας

Ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας

Ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα

Η Παλιά Πόλη της Αίγινας

Aegina, old town

Η Μεσαιωνική Αίγινα στην Παλαιοχώρα

Η Μεσαιωνική Αίγινα στη Παλαιοχώρα

Ταξίδι στο νησί Πέρδικα, δίπλα στην Αίγινα

Ταξίδι στο νησί Πέρδικα, δίπλα στην Αίγινα

Η αρχαιοελληνική Κολώνα στην Αίγινα

Η αρχαιοελληνική Κολώνα στην Αίγινα

Εκθέματα από το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα

Εκθέματα από το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα

Τα πλωτά μανάβικα της Αίγινας

Τα πλωτά μανάβικα της Αίγινας

Κρυμμένοι θησαυροί στην Αίγινα

Πλωτά μανάβικα με φόντο τον Αργοσαρωνικό
Ο Νεκτάριος ή η Νεκταρία; Ποιος μανάβης θα σας πουλήσει φρούτα και λαχανικά μέσα από τη σκούνα του; Τα πλωτά μανάβικα στην πόλη της Αίγινας είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα που αξίζει να ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί!
Mουσείο Χρήστου Καπράλου
Ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες στην Ελλάδα έστησε το εργαστήριό του εδώ το 1963. Στο μουσείο Καπράλου τα εντυπωσιακά έργα δένουν αρμονικά με το εξαιρετικό κτήριο που έχει θέα πού αλλού; Στη θάλασσα! 
O αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας
Ο ήχος και η μυρωδιά του Αιγαίου συντρόφευε για χιλιάδες χρόνια έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ελλάδα, αλλά και τους μεταγενέστερους -από τους οποίους μόνο λείψανα έχουν απομείνει σήμερα. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. ο λόφος μετατράπηκε σε ιερό με τον δωρικό ναό του Απόλλωνα να δεσπόζει στον χώρο. Η μονολιθική κολώνα, που έχει διασωθεί από τον ναό, αποτελούσε για χρόνια σημάδι προσανατολισμού για τους Βενετσιάνους ναυτικούς, οι οποίοι και ονόμασαν την περιοχή Colonna.

  • Μοιραστείτε το

ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Μονή, Αίγινας από Nick Korwin Πήγαμε για μεσημεριανό στην περιοχή Πέρδικα για λίγο φρέσκο ??ψάρι και μας είχαν πει για αυτό το κρυφό…

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

ΠΟΥ CHECK IN

...

CHECK OUT

...
  • Χωρίς συγκεκριμένες ημ/νίες

ΕΝΗΛΙΚΕΣ 1 ΠΑΙΔΙΑ 0 ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ?0 – ?180+ ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΙΓΙΝΑ

Αίγινα, παλιά πόλη

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Attica

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Προορισμοί κοντά στην Αθήνα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Τα διαμάντια του Αργοσαρωνικού, μια ανάσα από την Αθήνα

Ανακαλύψτε περισσότερα

Ιστιοπλοϊκά στον Αργοσαρωνικό κόλπο

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ Δημοφιλείς προορισμοί για ιστιοπλοΐα κοντά στην Αθήνα

Ανακαλύψτε περισσότερα

Μήλος, Κλέφτικο

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ταξιδεύστε στο Αιγαίο Πέλαγος με τις αναρίθμητες επιλογές από νησιά, νησίδες και τις μοναδικές εμπειρίες. Γνωρίστε την Ελλάδα με τη δύναμη του ανέμου, εν πλω.

Ανακαλύψτε περισσότερα