Ωδή στη νεότητα – Προς κάθε έφηβο

Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου κι αφού σιγουρευτείς ότι δεν είσαι επαναστάτης χωρίς αιτία, επισήμανε σε όποιους το πιστεύουν ότι οφείλουν να πάψουν να σου φέρονται λες και τα πιστεύω σου είναι ριζοσπαστικές ιδέες τις οποίες ασπάζεσαι μόνο και μόνο επειδή σου αρέσει να προκαλείς. Να αναστατώνεις, να κάνεις φασαρία. Δε θες να τραβήξεις την προσοχή, αλλά να βρεις τη φωνή σου. Κι επειδή αυτή η ανακάλυψη δε θα γίνει ως δια μαγείας όταν γιορτάσεις τα χαρούμενα δεκαοκτώ, αλλά σταδιακά, έπειτα από πολύ ψάξιμο, οι μεγάλοι και τρανοί με το περισπούδαστο ύφος από καιρό συνειδητοποιημένοι καλά θα κάνουν να σταματήσουν να χλευάζουν τη διαδικασία και να σεβαστούν το ταξίδι σου.

Κατάρα στη φράση: “Τι ξέρεις εσύ; Παιδί είσαι ακόμα.”

Ναι, η αμετροέπεια και η αυθάδεια σε θυμίζουν.

Ναι, η αγοραία αθυροστομία είναι μέρος της “χυδαίας”, “θρασύτατης” ύπαρξής σου.

Ναι, είσαι άπειρος και ντυμένος με μια γλυκιά αφέλεια.

Όμως ξέρεις τι άλλο είσαι;

Είσαι ενθουσιώδης και γεμάτος τόλμη. Το θάρρος είναι το πιο καθαρό στολίδι της νεότητας. Είσαι ουτοπιστής κι επαναστάτης. Κι ας το μάθουν όλοι: οι αιτίες σου είναι ξεκάθαρες και ντόμπρες. Φώναξέ το. Διψάς για αλλαγή. Απαιτείς ανανέωση, θα αναμετρηθείς με τον μεγαλύτερο εχθρό σου, τη στασιμότητα.

Κι ασ’ τους να νομίζουν ότι κυνηγάς χίμαιρες. Το αύριο θα αλλάξει, θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη, την ισότητα. Τις παρωχημένες τους ιδέες, τα σάπια ιδανικά, τις σκουριασμένες τους αξίες. Ξέρεις ότι σύντομα θα παρέλθουν.

Μπορεί να κοιτάς περιδεώς το μέλλον, αλλά αν εκείνοι κοιτάξουν προσεκτικά, θα δουν φλόγες στα μάτια σου.

-Κασσάνδρα

Υ.Γ(από την υπεύθυνη του σχολικού ιστολογίου κ Μπάφα Ας.): η “Κασσάνδρα” είναι μαθήτρια του σχολείου μας και τα στοιχεία της μας είναι απολύτως γνωστά. Σεβόμενοι την επιθυμία της, επιτρέπουμε να υπογράψει το εξαιρετικό της άρθρο με ψευδώνυμο, είμαστε υπερήφανοι που φιλοξενούμε τις σκέψεις της και είμαστε πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε και τυχόν διαφορετικές απόψεις