Συμμετοχή του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας σε μικτή κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+  “Young Eco  Inspectors”

Στη μικτή κινητικότητα εταίρων του προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ220 “Young Eco  Inspectors” που διοργανώθηκε στο Pazarzdhik της Βoυλγαρίας στις 25-30 Μαρτίου 2024, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Αντιγόνη Καρύτσα και Θωμάς Οκονόμου καθώς και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, Ειρήνη Κωτούλα, Μαρία -Ειρήνη Μαστοροστέργιου και Κωνσταντίνα Τσίνα. Οι μαθήτριες κέρδισαν το διαγωνιστικό μέρος του project με επιβλέποντα τον κ. Οικονόμου, υλοποιώντας μετρήσεις  της ρύπανσης του αέρα και του νερού του Πηνειού στο αστικό περιβάλλον τους μήνες Δεκέμβριο-Φεβρουάριο, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Οι μαθήτριες κατέγραψαν τα δεδομένα που συνέλεξαν σε ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα και παρουσίασαν το έργο τους με εργαλεία Web 2.0, το οποίο αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε από τους εταίρους, κατακτώντας την υψηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες 7 ομάδες του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το σχολείο “Ivan Aksakov” που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με τους μαθητές/τριες του σχολείου “Ljupco Santov” της Κότσανης της Β. Μακεδονίας. Παρουσίασαν την εργασία τους ως ομάδα,  συγκρότησαν 3 μικτές διακρατικές ομάδες, με μαθητές/τριες των 3 σχολείων και υλοποίησαν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Pazarzdhik. Ακόμη  παρουσίασαν τις μετρήσεις τους και διατύπωσαν προτάσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης του αέρα και του νερού με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε αυτή που συμμετείχε η μαθήτρια Ειρήνη Κωτούλα.  Κατά τη διάρκεια της μικτής κινητικότητας επισκέφτηκαν το δημαρχείο, το κέντρο Νεότητας, όπου παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τοπικά συγκροτήματα,  το Ιστορικό Μουσείο της πόλης καθώς και τη γειτονική Φιλιππούπολη.

Στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος  συμμετείχαν συνολικά 25 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας: Γκατζιά Μαρία- Δήμητρα , Ιατροπούλου Ευαγγελία – Ολυμπία , Μπράτσου Δανάη, Ανδρεοπούλου Παρασκευή, Γούτου Κων/να, Ζαχαράκη Αικατερίνη, Zέγγου Αναστασία- Παρασκευή, Λαρισινού Χριστίνα, Μητρομάρα Μαρία- Αχιλλία, Πίσπα Νικολέττα, Κοτρώτσιος Παναγιώτης, Κρίκη Λυδία, Μπαλής Θεόδωρος, Μπουρνόβα Μαρία, Παπαϊωάννου Ολυμπία, Τσιγγάνης Λάμπρος, Κωτούλα Ειρήνη Μαστοροστέργιου Ειρήνη, Τσίνα Κων/να, Γκάτζιου Ρεμπέκα- Αλίνα, Ζάχου  Ιωάννα, Ζηκούδη Μαρία- Χριστίνα, Κακούσιου Χριστίνα- Ζωή, Καλέμι Κλαούντια-Ευαγγελία και Κοτσάλη Ευαγγελία. Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί : Αθηνά Καραλοπούλου, Μαρία Μπέλτσιου, Θωμά Οικονόμου, Χρυσούλα Τζιμουράγκα και συντονίστρια η Αντιγόνη Καρύτσα.

Στο πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ220 “Young Eco  Inspectors” συμμετέχουν 8 εταίροι, από τη Λάρισα, την Κότσανη της Β. Μακεδονίας με συντονιστή τον Δήμο του Pazarzdhik της Βουλγαρίας. Όλοι οι εταίροι συνέβαλαν στην παραγωγή υλικού (Intellectual Outputs). Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση μαθητών/τριών ενόψει της υφιστάμενης κλιματικής αλλαγής, καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση και τη διακρατική συνεργασία με τους μαθητές/τριες των σχολείων της Βουλγαρίας και της Β. Μακεδονίας.

Tον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα η διάχυση των υλοποιημένων δραστηριοτήτων του προγράμματος και των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων σε ειδική εκδήλωση.