You are currently viewing Συμμετοχή μαθητών/τριών του προγράμματος «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας στη Σύνοδο Euroscola, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Συμμετοχή μαθητών/τριών του προγράμματος «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας στη Σύνοδο Euroscola, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Στη Σύνοδο Euroscola, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2023 στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα: « Μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών – Η υπερασπιστική γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων» συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του προγράμματος «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας.

     Στη Σύνοδο συμμετείχαν σχολεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης με 700 περίπου μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές/τριες στην πρωινή συνεδρία παρακολούθησαν με τους/τις συναδέλφους τους ευρωβουλευτές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την ομιλία της Προέδρου του Ε.Κ. Ρομπέρτα Μετσόλα, συζήτησαν και έθεσαν ερωτήσεις στην Αντιπρόεδρο του Ε.Κ. Evelyn Regner και στον Γραμματέα της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Henry Alex Wasung. Στη μεσημεριανή συνεδρία οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στο διαδραστικό θεματικό εργαστήριο: «Προσομοίωση της εργασίας ενός Ευρωβουλευτή» όπου ψήφισαν σχετικές τροπολογίες για τα δικαιώματα των γυναικών και εξέφρασαν την αντίρρηση ή τη συναίνεσή τους.

    Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες, όπως τη χρήση προφορικού λόγου και ξένων γλωσσών αλλά και την εκφορά πολιτικού λόγου και προσωπικής άποψης στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλωστε, ο διάλογος, η ώσμωση ιδεών, η ανταλλαγή απόψεων με εφήβους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, αποτελούν ένα μοναδικό μάθημα δημοκρατίας στην πράξη. Παράλληλα, η βιωματική εμπειρία εξοικείωσης με τις διαδικασίες και τις πρακτικές λειτουργίας του Ε.Κ. οδηγεί τους μαθητές πιο κοντά στην ουσία της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας και της πολιτικής και μάλιστα σε εποχές αδράνειας και αποχής από τα κοινά, δημιουργώντας ευοίωνες προσδοκίες για το μέλλον. Όπως προέκυψε και από τη Σύνοδο, η εκπαίδευση συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όσο και στην εμφύσηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

    Η συμμετοχή του σχολείου μας κέρδισε πραγματικά τις εντυπώσεις, αφού το τέλος των εργασιών συνοδεύτηκε από δύο διακρίσεις: Η πρόταση του μαθητή μας Οικονόμου Νικόλαου ? Ιωάννη, για την κατάλληλη  εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, ώστε να επιτευχθεί η καταπολέμηση των στερεοτύπων αναφορικά με τις γυναίκες, ψηφίστηκε ως η δημοφιλέστερη, με ποσοστό 44%! Παράλληλα με το εργαστήριο των μαθητών,  οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν σε χώρους του Κοινοβουλίου και πήραν μέρος σε παιχνίδι γνώσεων, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο διακρίθηκε η κ. Δαλαμήτρα.

   To 1o Πειραματικό Λύκειο Λάρισας, πιστοποιημένο Σχολείο ? Πρεσβευτής του Ε.Κ., εκπροσώπησαν οι Junior Ambassadors της Γ΄ Λυκείου Κουκουφίκης Χρήστος, Κουρτίδης Σταύρος, Μαρκόπουλος Αλέξανδρος, Ντισλή Νικολέτα, Οικονόμου Νικόλαος ? Ιωάννης, Στεφάνοβιτς Ρέα και της Β΄ Λυκείου Ραχωβίτσα Σωτηρία- Νικολέτα, Τσιούρβα Γουγουλιά Βασιλική, Σπύρου ? Χριστοφορίδου Κωνσταντίνα και Φίλου Κωνσταντίνα.

    Οι μαθητές συνοδεύονταν από τις Senior Ambassadors, εκπαιδευτικούς του προγράμματος EPAS,  Δαλαμήτρα Στεργιανή, Καραλοπούλου Αθηνά, Καρύτσα Αντιγόνη και Κρεμεζή Ευαγγελία.