Τα παιδιά σώζουν ζωές

Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου παρακολούθησαν μια ενημέρωση σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με πρωτοβουλία του Ανθρωπιστικού Οργανισμού Kids Save lives σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΣΝΛ.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. 750.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, παθαίνουν εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές Χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, (Μελέτη EURECA ONE).

Στην Ελλάδα ελάχιστοι πολίτες του γενικού πληθυσμού είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και την χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει έγκαιρα η αναζωογόνηση του θύματος από τους πρώτους παρευρισκόμενους.

Αποδεικνύεται πως η έγκαιρη έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και η έγκαιρη Απινίδωση από τους πρώτους παρευρισκόμενους, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης των θυμάτων της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.
Σε Χώρες όπου είναι διαδεδομένοι οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs) και θεσμοθετημένη η εκπαίδευση πολιτών & ιδιαίτερα των μαθητών σχολικής ηλικίας (πχ Δανία), παρατηρήθηκε πως μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσοστό των θυμάτων που επιβιώνουν από μια εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.
KIDS SAVE LIVES ? ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ. Δημιουργία του πρώτου Ανθρωπιστικού Οργανισμού στην Ελλάδα, που αποκλειστικό στόχο έχει την εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας και Εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενήλικων διασωστών.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 Ευρωπαϊκές Χώρες η οποία εκπαιδεύει μαθητές σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και η 6η που τρέχει το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES σε εθνική εμβέλεια.
O Οργανισμός KIDS SAVE LIVES ? ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, μέσα από ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πιλοτικό πρόγραμμα, εκπαίδευσε επίσημα από το 2017 μέχρι και σήμερα πάνω από 29.000 μαθητές σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε 310 σχολεία της Χώρας, διαδίδοντας ταυτόχρονα την τοποθέτηση των Απινιδωτών [AEDs] σε Σχολεία, Υπηρεσίες και δημόσιους χώρους.

Σκοπός μας είναι να θεσμοθετηθεί το μάθημα KIDS SAVE LIVES και της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και να μπει επίσημα πλέον στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών των Ελληνικών σχολείων και πάνω από το 93% των σχολείων το υποστηρίζει!