??ΕΛΕΓΞΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΣΟΥ??

Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε τρόφιμα με άμυλο και τρόφιμα με πρωτεΐνη στο ίδιο γεύμα; Μήπως, πάλι, σας έχουν πει ότι κάποιοι συνδυασμοί τροφίμων βοηθούν περισσότερο στο αδυνάτισμα; Ή και ότι πρέπει να συνδυάζουμε τις φακές με χυμό πορτοκάλι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου;

Οι συνδυασμοί των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί γενικά τον κόσμο, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε ως αποτέλεσμα εσφαλμένων αντιλήψεων που αναπαράγονται από στόμα σε στόμα.

Υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφών που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας.

Μερικές από τις άμεσες συνέπειες των κακών συνδυασμών τροφών είναι η δυσπεψία, τα αέρια, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η ναυτία και η κόπωση. Αυτά τα προβλήματα συνήθως φεύγουν μετά από 1-2 μέρες.

Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τον κατ’ εξακολούθηση κακό συνδυασμό τροφών και αυτά είναι η κακή/ανεπαρκής αναπνοή, το ξηρό δέρμα, τα εξανθήματα, η χρόνια φλεγμονή, ο κακής ποιότητας/ανεπαρκής ύπνος, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και τα χρόνια προβλήματα πέψης. Τι ισχύει από αυτά τελικά;

Δείτε τους πιο ακατάλληλους συνδυασμούς τροφών και φροντίστε να τους αποφεύγετε πάντα:

Πλιγούρι βρώμης και χυμός πορτοκαλιού

Τα οξέα στον χυμό πορτοκαλιού ή σε οποιοδήποτε χυμό όξινων φρούτων καταστρέφουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του αμύλου που περιέχουν τα δημητριακά. Επίσης, τα όξινα φρούτα ή οι χυμοί τους μπορεί να “πήξουν” το γάλα στο στομάχι και να το μετατρέψουν σε μια “βαριά”, βλεννώδη ουσία, που είναι δύσκολο να χωνευτεί από τον οργανισμό. Για να διατηρήσετε το πρωινό σας υγιές και εύπεπτο, καταναλώστε όξινα φρούτα ή τον χυμό τους 30 λεπτά πριν από τα δημητριακά ή το πλιγούρι βρώμης με γάλα.

Φασόλια με τυρί

Οι πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια είναι ένας κοινότυπος συνδυασμός, ειδικά στην μεξικανική κουζίνα. Όταν τα φασόλια συνδυάζονται με σάλτσα guacamole και καυτή σάλτσα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Δεν είναι τα φασόλια που από μόνα τους το προκαλούν αυτό, αλλά ο συνδυασμός ως σύνολο. Αποφύγετε να τα συνδυάσετε με τυρί και τομάτα, ειδικά αν έχετε προβλήματα στην πέψη ή προσπαθείτε να κάνετε αποτοξίνωση στον οργανισμό σας.

Μπανάνες με γάλα

Ακόμα ένας δημοφιλής συνδυασμός που πρέπει όμως να τον αποφεύγετε. Θεωρείται ως ένας από τους βαρύτερους συνδυασμούς τροφών που παράγουν τοξίνες κατά την πέψη. Το περίεργο είναι ότι το «γάλα με μπανάνα», ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής διατροφή τη δεκαετία του 1930. Εκτός αυτού, πάντως, η ανισορροπία που υπάρχει σε αυτόν τον συνδυασμό μεταξύ βιταμινούχων ουσιών και θερμίδων, είναι αρκετός λόγος για να τον αποφύγετε.

Ζωικές πρωτεΐνες με άμυλο

Παραδείγματα σε αυτούς τους συνδυασμούς είναι το κρέας με τις πατάτες, το κοτόπουλο με τα ζυμαρικά ή ακόμα και το σάντουιτς με γαλοπούλα ή ζαμπόν. Είναι όλοι πολύ διαδεδομένοι συνδυασμοί τροφών, οι οποίοι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην πέψη. Εάν η ζωική πρωτεΐνη συνδυαστεί με υδατάνθρακες (όπως το κρέας με ένα κομμάτι ψωμί ή πατάτα) τα διάφορα πεπτικά υγρά θα ακυρώσουν το ένα την αποτελεσματικότητα του άλλου. Η πρωτεΐνη θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες ζυμώσεις με τον υδατάνθρακα και το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.

Λεμόνι και αντιβηχικά σιρόπια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η κατανάλωση λεμονιού, όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα και αντιβηχικό φάρμακο, δεν είναι καλή ιδέα. Το λεμόνι, αλλά και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να διασπάσουν τις δραστικές ουσίες που περιέχει το σιρόπι, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του. Αυτός ο συνδυασμός, επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας των κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Γάλα και εσπεριδοειδή

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει, ότι το γάλα είναι δύσπεπτο. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το αφομοιώσουν και κυρίως, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν καταναλώσετε λοιπόν, λεμόνι ή πορτοκάλι με το γάλα σας, (ή μαζί με ένα smoothie με βάση το γάλα) τότε αυτό θα πήξει. Η οξύτητα που δημιουργείται στο στομάχι σας μπορεί να σας προκαλέσει καούρες, πεπτικά προβλήματα και έλκος στομάχου.

Φρούτα και γιαούρτι

Πείτε αντίο στα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, του εμπορίου! Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν εξαιρέσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην πρόσμιξη ξινών φρούτων με γιαούρτι. Λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ο βήχας και προβλήματα στη ρινική κοιλότητα. Προτιμάτε να τρώτε απλό ελληνικό γιαούρτι με σταφίδες, κανέλα και μέλι και όχι μαζί με φρούτα.

Φρούτα μαζί με γεύμα

Δεν υπάρχει πρόθεση να ενοχοποιηθούν τα φρούτα. Απλώς για τη βέλτιστη υγεία σας, καλό είναι να μην τα καταναλώνετε μαζί με το γεύμα σας. Όταν τρώτε φρούτα, εμπλέκεται ένας ενεργός υδατάνθρακας που βοηθά την γρήγορη πέψη τους, ενώ αντίθετα, οι άλλες τροφές, όπως το κρέας και τα όσπρια, αντιστέκονται στην πέψη και χωνεύονται με πιο αργό ρυθμό.  Όταν το φρούτο, λοιπόν, εμποδίζεται να αφομοιωθεί με τον δικό του ρυθμό, θα σταματήσει και θα εμποδίσει την πέψη. Προσπαθήστε να τρώτε τα φρούτα

ανεξάρτητα και μόνο ως σνακ, ή τριάντα λεπτά πριν από το γεύμα σας.

Πρωτεΐνη μαζί με πρωτεΐνη

Άλλο ένα που μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως, η υπερβολική ποσότητα απ’ οτιδήποτε, συνήθως βλάπτει. Η κατανάλωση δύο πρωτεϊνών, όπως π.χ. το μπέικον και τα αυγά ή το κοτόπουλο και το βόειο κρέας μπορεί στην πραγματικότητα να υπερφορτώσουν το πεπτικό σας σύστημα και να επηρεάσουν την ενέργειά σας. Για πιο σωστή διατροφή, πριν από την πρωτεΐνη να καταναλώνετε  υδατάνθρακες. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο κρέας να προηγηθεί στο στάδιο της πέψης. Απλώς, να μην καθυστερείτε την κατανάλωση της πρωτεΐνης, περισσότερο από 10 λεπτά. 

Γάλα και τσάι

Το τσάι είναι ένα θαυμάσιο ρόφημα για την επούλωση, την υγεία και την γαλήνη. Με γάλα; Μάλλον όχι. Στην πραγματικότητα, το γάλα μπορεί να περιορίσει τα οφέλη του τσαγιού. Αυτό λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, όπως η κρέμα ή το γάλα στον καφέ (ναι κι αυτό δεν σας κάνει καλό). Αυτά τα ροφήματα είναι πραγματικά επωφελή μόνο στην καθαρή μορφή τους. Η προσθήκη γάλακτος δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Αλκοόλ και ακεταμινοφαίνη

Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αναμιγνύουν ακεταμινοφαίνη (δηλ. φάρμακα, όπως Depon, Panadol, Ponstan) μαζί με αλκοόλ. Τα δύο μαζί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι και κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο.

Ωμά αμύγδαλα με κάσιους

Τα ωμά αμύγδαλα μπορεί να περιέχουν το θανατηφόρο κυανίδιο και τα ωμά κάσιους έχουν κι αυτά ένα δηλητηριώδες συστατικό. Χωριστά είναι σχετικά αβλαβή σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά καλό είναι να μην συνδυάζονται.

Λεμόνια και ντομάτες

Όπως θα γνωρίζετε, τα όξινα τρόφιμα είναι δύσκολο να τα χωνέψουμε. Έτσι, δύο όξινες τροφές μαζί, είναι πολύ «σκληρές» για το πεπτικό μας σύστημα. Οι ντομάτες είναι από μόνες τους ιδιαίτερα όξινες, αλλά όταν προσθέσουμε τα πιο δραστικά εσπεριδοειδή το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ζυμαρικά με τυρί και ντομάτες

Οι ντομάτες, που όπως είπαμε περιέχουν πολλά οξέα, δεν πρέπει να αναμιγνύονται με το άμυλο, που περιέχουν τα ζυμαρικά. Πολλά είδη διατροφής μας υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να ανακατεύουμε ντομάτα με υδατάνθρακες. Η προσθήκη τυριού στα λαζάνια, μπορεί απλά να επιδεινώσει τα προβλήματα πέψης.

.

Τυρί και πιπέρι Cayenne

Το Cayenne είναι στρύχνος και οι στρύχνοι περιέχουν ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά δύσκολων καταστάσεων στον οργανισμό. Ο οργανισμός σας από μόνος του μπορεί να το καταπολεμήσει, αλλά όταν συνδυάζεται με σκληρά για την πέψη γαλακτοκομικά τρόφιμα, τα πράγματα περιπλέκονται.

Φαγητό και νερό ταυτόχρονα

Το να τρως και να πίνεις μαζί, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για πολλούς λόγους. Είναι γνωστό, ότι το νερό αραιώνει τα οξέα του στομάχου, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάσπαση των τροφών, ενώ αν πίνετε νερό πριν από το γεύμα, θα είστε λιγότερο πεινασμένοι.

Κρέας και τυρί

Το κρέας και το τυρί,  είναι διπλή πρωτεΐνη. Κι όπως είπαμε και προηγουμένως, η πολύ πρωτεΐνη δεν κάνει καλό.  Έτσι, προσπαθήστε μαζί με το κρέας να καταναλώσετε καλύτερα κάποια λαχανικά.

Βιβλιογραφία:

www.onmed.gr

www.liberal.gr

                                                                                Σύνταξη κειμένου:

                                                                                    Ευθυμίου Ειρήνη