You are currently viewing ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Τρίτη 5/3/2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της δράσης ‘OPEN GATES’  2023-24 που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συμμετείχαν μαθητές/τριες του Γ2 και του τμήματος της Ο.Π. του τομέα Υγείας, με την συνοδεία των καθηγητών τους  Ανδρονίκης Βερέμη,  Δημήτριου Λαμπρούλη και Χρυσούλας Τζιμουράγκα.

Ήταν μια εμπειρία που άφησε έντονο θετικό αποτύπωμα στους μαθητές/τριες και ανέδειξε τη σημασία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, από την εγγραφή και τον έλεγχο του αιμοδότη μέχρι τη διάθεση του αίματος σε ασθενείς που το χρειάζονται. Μέσα από πρακτικές δραστηριότητες και διαλόγους με το εξειδικευμένο προσωπικό, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της αιμοδοσίας στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς που χρειάζονται αίμα λόγω τραυματισμών, χειρουργικών επεμβάσεων ή σοβαρών παθήσεων και εντέλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Επιπλέον, αυτή η επίσκεψη   ενθάρρυνε τους μαθητές/τριες να σκεφτούν τη δυνατότητα της αιμοδοσίας ως έναν τρόπο ανιδιοτελούς προσφοράς στην κοινότητά τους και στον αγώνα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής και  ενίσχυσε τον σεβασμό και την εκτίμηση για τον κόπο και τη γενναιοδωρία των αιμοδοτών, που  προσφέρουν ανιδιοτελώς τον πολύτιμο αυτό πόρο προς όφελος των άλλων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η επίσκεψη αυτή δεν αποτελεί απλά μια εκπαιδευτική εμπειρία, αλλά μια ευκαιρία για τους μαθητές/τριες να ενσωματώσουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της φροντίδας στην καθημερινή τους ζωή. Η δέσμευσή τους για την ανθρωπιστική προσφορά και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα υγείας και κοινωνικής ευθύνης αποτελούν το πραγματικό κέρδος αυτής της εμπειρίας κι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην εκπαιδευτική πορεία τους και θα συμβάλει στη διαμόρφωση πιο συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών.