Το Μαύρο Θέατρο της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζει τους/τις μαθητές/-τριες μας

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α3, Α4, Α5 και Γ5 επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ωδείο και παρακολούθησαν την παράσταση “Ο Ηρακλής και οι άθλοι της ζωής μας”. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μαντζανής Ν., Σιλιτζής Χ., Κατσιγιάννη Ευ., Μπάφα Α.

Ιδιαίτερη υπήρξε πραγματικά αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη καθώς δόθηκε η δυνατότητα σε όλους μας να γνωρίσουμε μια κάπως ασυνήθιστη για τη χώρα μας θεατρική τεχνική, η οποία μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, κάνει τους θεατές να ξεφεύγουν πιο εύκολα από την πραγματικότητα, να γίνονται συμμέτοχοι στη δράση και να υιοθετούν τα πολλαπλά της μηνύματα.

Θεωρούμε ότι η παράσταση ήταν αξιόλογη και υπήρξε μια ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε και τα διδάγματά της.

Λίγα λόγια για το Μαύρο Θέατρο Θεσσαλονίκης και το συγκεκριμένο έργο:

«Ο Ηρακλής και οι άθλοι της ζωής μας» είναι μια παράσταση με πλούσια δράση που εκτυλίσσεται μέσα στη μαγεία του Μαύρου Θεάτρου, με μια πληθώρα οπτικών και ακουστικών εφέ που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών σε όλη τη διάρκεια του έργου, πέρα από τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα.
Οχτώ ηθοποιοί ? παιδαγωγοί υποδύονται με συνέπεια τους ρόλους τους.
Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται.. Ο διαδραστικός χαρακτήρας του έργου τα βοηθά να ταυτιστούν με τον ήρωα , που μάχεται να νικήσει ό,τι κακό υπάρχει μέσα του και γύρω του.

Τα πρόσωπα και οι άθλοι του έργου έχουν το δικό τους συμβολισμό: Ο Ηρακλής είναι ο διαχρονικά αγωνιζόμενος για την ευτυχία του άνθρωπος, που ανεβαίνει στο βάθρο του ήρωα μέσα από το ξεπέρασμα των εμποδίων που του θέτει ο Ευρυσθέας. Συνειδητοποιεί πως τα συναισθήματα κατωτερότητας που νιώθει δεν βλάπτουν μόνο τον ίδιο, αλλά και την οικογένεια του, και την κοινωνία, και το μέλλον της ανθρωπότητας. Έτσι. ξεκινά με το λιοντάρι της Νεμέας, τον άρρωστο εγωϊσμό του, που «κατασπαράζει» τον ίδιο και τους άλλους. Προχωρά στη Λερναία Ύδρα , το τέρας των εξαρτήσεων του, που τον εξουσιάζουν και τον καθηλώνουν σε μια μίζερη ζωή και περνά σε επόμενες μάχες αυτογνωσίας, μάχες που τον απελευθερώνουν και τον εξανθρωπίζουν.

Η συνέχεια:

Στο τέλος της παράστασης θα δοθεί σε κάθε σχολείο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό με πλούσιες δράσεις