You are currently viewing Το πρώτο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +  του σχολείου μας

Το πρώτο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +  του σχολείου μας

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εμπειρίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενθαρρύνοντας και χρηματοδοτώντας σχέδια κινητικότητας και διακρατικής συνεργασίας. Συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, προάγει την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με την αξιοποίηση της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο πρόγραμμα ERASMUS+ του 1ου  Πειραματικού Γενικού Λυκείου Λάρισας  με τίτλο «Ένα σύγχρονο σχολείο με ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα» με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-00069230.

Ήταν ένα πολύ όμορφο και εποικοδομητικό ταξίδι που εξελίχθηκε σε δύο φάσεις. 

Στην πρώτη φάση 20 μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας, της Β’ και της Γ΄ τάξης, με τη συνοδεία τεσσάρων καθηγητών ταξίδεψαν στην Πορτογαλία τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και επισκέφθηκαν στην πόλη Aveiro το σχολείο Agrupamento de Escolas José Estêvão.

Εκεί  ξεναγήθηκαν σε ένα εκπληκτικό ιστορικό σχολείο, παρακολούθησαν μαθήματα  Βιολογίας, Μαθηματικών και Γλώσσας, αλληλεπίδρασαν με τους μαθητές, συζήτησαν για τα εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα , αντάλλαξαν δώρα και δοκίμασαν  τα εθνικά φαγητά στο εστιατόριο του σχολείου.

Επίσης, ξεναγήθηκαν στην πόλη του Aveiro και στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού.

Κατά την άφιξη και την αναχώρηση από την Πορτογαλία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τις πόλεις Πόρτο και Λισαβόνα.

Οι καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές / τις μαθήτριες ήταν οι: Βερέμη Ανδρονίκη ΠΕ02, Λαμπρούλης Δημήτριος ΠΕ03, Παπαθεοδώρου Λουκία ΠΕ06, Τζιμουράγκα Χρυσούλα ΠΕ04.04

 Στη δεύτερη φάση του προγράμματος  οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το Σεπτέμβριο 2023 και επιμορφώθηκαν σε κέντρο της  Europass Teacher Academy σχετικά με τη στοχοθεσία της σύγχρονης ευρωπαϊκής εκπαίδευσης και μεθόδους  ενεργοποίησης του μαθητικού δυναμικού στον 21ο αιώνα, παρακολουθώντας το πρόγραμμα « Discover the 7Cs: Learning for life (and work) in the 21st century»

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκπαίδευση με εκπαιδευτικούς από την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία. 

Ήταν μια μοναδική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία που θέτει τις βάσεις  για επόμενες αντίστοιχες δραστηριότητες στο σχολείο μας.