Εκδήλωση του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Μιλώντας για τη διαφορετικότητα…» με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», με βασικό ομιλητή τον κ. Αναστάσιο Κουρδή, αθλητή της Εθνικής Ομάδας Στίβου Ατόμων  με  Αναπηρία   και  μέλος  της  Προ Ολυμπιακής  ομάδας.

Ο κ. Κουρδής αναφέρθηκε  στο   ατύχημα  και τον ακρωτηριασμό που  του άλλαξε   τη   ζωή   καθώς   για   και   τις   πολλαπλές   ταυτότητές   του,   ως εργαζόμενος,   δημοτικός σύμβουλος,   αθλητής,   σύζυγος   και   πατέρας,   αλλά   και   ως   πολίτης   σε   μια   πόλη   που καθημερινά δε σέβεται την αναπηρία και ως μέλος  μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει ψυχρά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ίδιος θεωρεί την ύπαρξη του τεχνητού μέλους «ευτύχημα», που του έδωσε την αφορμή να ασχοληθεί με το άλμα εις μήκος,  αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της καθημερινότητας με αστείρευτο θάρρος και όρεξη για τη ζωή. Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τις ερωτήσεις τους και προβληματίστηκαν για τη στάση τους απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υλοποιείται για 3η συνεχή χρονιά στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας από τους εκπαιδευτικούς : Στεργιανή Δαλαμήτρα, Δημήτριο Ζιάκα, Αθηνά Καραλοπούλου, Αντιγόνη Καρύτσα και Μαρία Μπέλτσιου. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η εμπέδωση και ανάδειξη των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας, τον διάλογο, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.